KUU Milan Begović u Italiji

Kulturno umjetnička udruga Milan Begović Vrlika

KUU Milan Begović dobila je poziv da bude predstavnik Hrvatske na internacionalnom festivalu u Italiji, točnije, središte događanja bio je grad Treviso.
U petak, u jutarnjim satima, tridesetak članova Udruge uputilo se na turneju po Italiji. Na samoj granici sa Sloveniji pridružio im se gospodin Ante Cukrov, inače, gospodin Cukrov je 25 godina bio tajnik CIOF-a (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts), Udruzi je došao kao netko tko će udjeliti kritiku i savjet, te promovirati Vrliku i običaje na svjetskom nivou. Tu se već otvaraju mnoga vrata i mogućnosti da Udruga i u buduće predstavlja svoju tradiciju izvan lijepe naše. Dolaskom u Treviso smješteni su u dom Lab-oratoria, doček su naravno pripremili domaćini Talijani. Uz predstavnike Hrvatske tu su smješteni bili Slovenci i Rumunji. Prvi nastup bio je nedaleko od Trevisa u mjestu Povegliano, Vrličani su se predstavili 25-minutnim programom kao i u narednim nastupima. Pokazali su bogatstvo svoje nošnje, samačko pjevanje muško i žensko, ojkavicu, zvuk dipli, vrličko kolo, žensko zabacivanje te vrličke napjeve. Nakon nastupa uslijedila je večera te druženje s domaćinima i ostalim sudionicima.
Subota ujutro bila je predviđena za turističko razgledavanje Venecije. Putovanje do Vencije bilo je jako uzbudljivo, većini je to prvi put, pa je i samo kupovanje karata bilo zabavno, pogotovo u stranoj zemlji. Vožnja gradskim busom do željezničkog kolodvora, zatim brzim vlakom i stigli su u Veneciju, nakon razgledavanja od par sati našli su se na Trgu Svetog Marka te svi zajedno uputili brodom do željezičkog kolodvora i nazad u Treviso. Druga večer folklornog internacionalnnog festivala bila je u samom Trevisu. Svaka grupa pa tako u Vrličani predstavili su se istim 20-minutnim programom samo različitoj publici. Nakon nastupa slijedila je zakuska i druženje.
Nedjeljno jutro bilo je opet u znaku festivala. Sve grupe sudjelovale su na nedjeljnoj Svetoj misi u crkvi u Trevisu. Jedan od članova iz svake grupe na svom jeziku pročitao je molitvu vjernika, i svi su imali tu čast otpjevati po jednu crkvenu pjesmu, pa su tako članovi Udruge ujedno i članovi vrličkog crkvenog zbora otpjevali pjesmu "Jedan kruh". Iza svete mise imali su grupno slikanje i malo predstavljanje okupljenim stanovnicima. Nakon ručka i veselog popodnevnog druženja folklorne grupe su se uputile u grad Tarzo koji se nalazi oko 35 km od Trevisa. Domaćini u Tarzu pripremili su večeru i sve grupe lijepo ugostili. Opet različita publika ali program Udruge i predstavljanje bilo je isto. Po završetku nastupa gradonačenik Tarza i sudionici međusobno su si razmijenili prikladne poklone. Također, veliki aplauz dobili su i predstavnici CIOFF-a, za Hrvatsku gospodin Ante Cukrov, zatim još predstavnici članice Slovenije i Rumunjske. Uslijedio je povratak u Treviso gdje se druženje nastavilo.
Nastup možete pogledati i na povetnici ispod:
https://www.youtube.com/watch?v=XvF6h-dSy-M&t=10s
Svanuo je ponedjeljak a s njim i vrijeme da se sudionici međusobno pozdrave. Domaćini su bili uljudni, druželjubivi i na usluzi cijelo vrijeme. Članovi Udruge zahvalili su na gostoprimstvu, stekli nova poznanstva i prijateljstva, te se nadaju ponovnom susretu ako je moguće u Vrlici. Još jedno turističko razgledavanje bilo je u predivnoj Padovi. Članovi su bili oduševljeni viđenim u Padovi, a naravno bazilika Svetog Antuna ostavila je poseban dojam. Još jedna stanica bila je prije konačnog povratka u Vrliku, Palmanova Outlet Village, poznati talijanski outlet, kojem su se mladi članovi posebo veselili. Nedaleko nakon stajanja u outletu članovi su se pozdravili i s gospodinom Cukrovim koji je obećao skori susret što Udruzi daje nadu za nove svjetske scene.

Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH